הדור הבא של חלונות ברזל – פרופיל בלגי עם נתק תרמי
המראה הנקי והאלגנטי של חלונות הברזל שומר על מיקומם כפתרון המועדף על אדריכלים ומעצבים. בשנים האחרונות, ניתן לראות תחייה מחודשת של חלונות ברזל, בארץ ובחו"ל, בזכות הטרנד העיצובי המינימליסטי, והגמישות העיצובית שהברזל מאפשר.
להבדיל מחלונות מאלומיניום, שמאד נפוצים בארץ בזכות מחירם הזול, הברזל מאפשר את התאמת עיצוב החלון לקו העיצובי של הבית. כך, בבתים בעלי קו עיצובי קלאסי יעוצבו החלונות עם חלוקות. בבתים בעלי קו עיצובי מודרני, יעוצבו חלונות בקו עיצובי נקי ללא חלוקות מרובות. היתרון המשמעותי של הברזל, בהשוואה לחומרי גלם אחרים, הוא חוזקו הרב, שמאפשר יצירת מסגרת דקיקה, גם עבור חלונות גדולים במיוחד. הפרופיל הדק של הברזל מקנה לחלון מראה נקי מאד ומעוצב, בין אם מדובר בקו מינימליסטי, ובין אם קלאסי.
מאחר וחלונות הברזל מיוצרים לפי תכנית פרטנית, הפרטים האדריכליים בלתי מוגבלים. כך, ניתן לאפיין פרט שיתאים באופן המיטבי לדרישות התפעוליות או העיצוביות של הפתרון המבוקש, על ידי האדריכל או המעצב.
נוכח המרכזיות שתופסים חלונות הברזל בבנייה עילית ובבתי יוקרה, נדרשים כיום החלונות לעמוד ברף טכני גבוה במיוחד, גם בכל הקשור לאיכות הבידוד והאיטום. לצד זאת , מתפתחת בארץ ובעולם המודעות לבנייה חכמה וירוקה, שנותנת תשומת לב גם למאפיינים סביבתיים כגון הפחתת רעש (בידוד אקוסטי), וחיסכון אנרגטי (בידוד תרמי). באירופה ובארה"ב, למשל, החלונות מדורגים על פי איכות הבידוד התרמי שלהם.
האם החלון שלי מבודד, וכיצד נקבע הדירוג התרמי של החלון?
החלון הינו חלק מהמעטפת של הבית, ולפיכך מטרתו לאטום ולבודד. לעיתים יש בלבול בין שני המונחים. האיטום מונע מאוויר וגשם, לחדור אל פנים החדר. בידוד מונע מעבר אנרגיית מהחוץ אל הפנים, ולהיפך.
את האיטום משיגים באמצעות גומיות בין הכנף למשקוף, וחומרי איטום שסוגרים את המרווחים בין מסגרת החלון לפתח. תכנון נכון, פרטי בנייה מתאימים, ומשקוף עיוור יבטיחו שמים לא יחדרו מהיקף החלון. ייצור איכותי של החלון יבטיח את האיטום בין הכנף של החלון, למסגרת החלון. בהערת אגב אפשר לציין, שחלונות ציר, שאופייניים לפרופיל הבלגי, אוטמים טוב יותר בהשוואה לחלונות הזזה – תודות ללחץ שיוצרת הנעילה של כנף החלון כלפי המסגרת, והגומי שאוטם את המרווח ביניהם.
בכל הקשור לרעש – זיגוג החלון בזכוכית המורכבת משתי שכבות של זכוכית וחומר הדבקה ביניהן תהיה בעלת סגולות בידוד אקוסטי. איכות הבידוד האקסוטי של החלון ייקבע על פי תכונות החומר הפולימרי שבין הזכוכית, שנקרא בשפה המקצועית PVB. ניתן גם לשפר את הבידוד האקוסטי באמצעות שימוש בעובי זכוכיות שונה.
בידוד תרמי של החלון נקבע על פי איכות הבידוד של מסגרת החלון, ואיכות הבידוד התרמי של הזיגוג (הערך המקצועי נקרא U-Value). מאחר ואת רוב שטח החלון תופסת הזכוכית – הזיגוג הוא הגורם המשמעותי יותר המשפיע על תכונות הבידוד התרמי של החלון. באופן פרופורציונאלי – ככל שהחלון גדול יותר – כך לזיגוג השפעה משמעותית יותר.
זכוכית מבודדת היא באופן עקרוני זכוכית בעלת מרווח אוויר שנקראת בשפה המקצועית "בידודית". האוויר (או הגז) שבין הזכוכיות מקטין באופן משמעותי את מעבר החום מזכוכית אחת לשנייה. ככל שמרווח האוויר (או הגז) שכלוא בין הזכוכיות גדול יותר, כך איכות הבידוד טובה יותר. ניתן לשפר עוד יותר את איכות הבידוד התרמי באמצעות ציפוי הזכוכית בחומר שמפחית מעבר אנרגיה (LOW-E).
מאחר והשטח של מסגרת החלון, שולי בהשוואה לשטח הזיגוג, למסגרת השפעה נמוכה יחסית על הביצועים התרמיים של החלון. ואולם, יצרני חלונות איכותיים החלו בשנים האחרונות לטפל גם בהיבט זה. כך, יצרני אלומיניום איכותיים שמעוניינים לעמוד בסטנדרטים מחמירים מאד ולהציע ביצועים דומים לאלו של חלונות עץ (שמטיבו אינו מעביר חום), מציעים כיום פרופילים עם נתק תרמי. הנתק התרמי הוא חומר פלסטי שחוץ בין הצד החיצוני של הפרופיל לצד הפנימי. בכך הוא מונע מעבר של אנרגיה דרך הפרופיל. וכך, חלון שעשוי מפרופיל מתכתי כגון אלומיניום, יכול להציע ביצועים תרמיים מעולים, בדומה לחלונות שעשויים ממסגרת עץ. יתרון משמעותי נוסף בא ליידי ביטוי בהפחתת העיבוי על גבי הפרופילים, שללא נתק תרמי "יזיעו" כאשר מים יתעבו על הפרופיל, כתוצאה מהבדלי טמפרטורה גדולים בין הפנים לחוץ.
הדור הבא של חלונות ברזל – חזק, מינימליסטי ומבודד
חלונות מברזל משמשים את ענף הבנייה מאז ימי הביניים. תחילה יוצרו החלונות באמצעות נפחים. השיפור המשמעותי החל באמצע המאה ה-19 עם התפתחות הטכנולוגיה התעשייתית לייצור פרופילים מפלדה (טכנולוגיית Hot-Rolling). אז פותחו באנגליה מגוון רב של פרופילים שחלקם דומים מאד לפרופילים בהם משתמשים היום.
נוכח הדרישה של אדריכלים ומעצבים לשלב חלונות ברזל בפרוייקטים עכשיווים, בעלי דרישות תקן מחמירות, פיתחו חברות הפרופילים שיטות ייצור חדשניות שמאפשרת ייצור פרופילים מברזל עם נתק תרמי. הפרופילים החדשים תוכננו לשאת זכוכיות מתקדמות עם מרווח אוויר גדול, כך שחלונות הברזל מהדור החדש עומדים בדרישות התקן המחמירות ביותר לבנייה ירוקה.
בזכות שיטות הייצור החדשניות ניתן להשיג כיום פרופילי ברזל מבודדים במבחר סוגי גימור שכוללים, בין השאר, פרופילים מקורטן ונירוסטה.
Ottostumm – Italian Style, Made-In Switzerland
תובל מינימל פועלת בשיתוף פעולה עם חברת Ottostumm משוויץ. הייחודיות של הפרופילים של Ottostumm היא בשמירה על המראה המינימלסטי והנקי של חלונות הברזל הקלאסיים. למעשה, במבט מהחזית, הפרופילים המבודדים שפיתחה החברה זהים לפרופיל הברזל הקלאסי W-40.
בזכות שיטות הייצור שפיתחה תובל: צביעה רטובה, עיבוד שבבי למנגנונים מותאמים ושיטות תכנון והנדסת מוצר, החלונות הבלגים של תובל מובילים בעולם באיכותם. תובל מייצאת את מוצריה לארה"ב, ולאחרונה החלה לפתח את קו המוצרים התרמיים שעומדים בדרישות התקן המחמירות ביותר בקליפורניה (Title 24).
הפורטפוליו של תובל הוא הרחב ביותר בישראל וכולל מבחר פתרונות ייחודי לחלונות-ברזל
- חלונות פרופיל בלגי ברזל בהזזה.
- חלונות פרופיל בלגי בקיפול\אקורדיון.
- חלונות פרופיל בלגי מברונזה, קורטן, או נירוסטה.
- חלונות פרופיל בלגי עם נתק תרמי.